• 14
  • Ιούν

Τήλος: νησί μηδενικών αποβλήτων

H Τήλος έγινε και επίσημα ο πρώτος Πιστοποιημένος Δήμος Μηδενικών Αποβλήτων στην Ελλάδα και ταυτόχρονα το πρώτο νησί παγκοσμίως που κατάφερε να κερδίσει τέτοια διαπίστευση.

Η απόκτηση 4ων στα 5 αστέρια στην Πιστοποίηση Πόλεων Μηδενικών Αποβλήτων, η αφοσίωση και η προθυμία του νησιού να ξεπεράσει δομικά προβλήματα που επηρεάζουν ολόκληρο το σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων είναι που επαίνεσε ο Ismael Casotti, ελεγκτής στο ZERO – Associação Sistema Terrestre Sustentável που διορίστηκε για την πιστοποίηση του νησιού.

Ο Γιώργος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ Νοτίου Αιγαίου αναφέρει σε δηλώσεις του «αυτό που συμβαίνει στην Τήλο είναι πραγματικά μια επανάσταση».

«Δεν περιμένουμε να έρθει το μέλλον το σχεδιάζουμε εκ των προτέρων και το πραγματοποιούμε σήμερα, με τις πράξεις μας».

«Με τη συνεργασία όλων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων του νησιού, του Δήμου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου μέσω του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων», δήλωσε η Μαρία Καμμά Δήμαρχος Τήλου , και συνεχίζει «η Τήλος κατάφερε να φτάσει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως σε ανακύκλωση και κομποστοποίηση, που είναι σχεδόν 90%. Οι κάδοι απορριμμάτων καταργήθηκαν, η υγειονομική ταφή δεν υπάρχει πλέον και το νησί είναι Zero Waste. Η Τήλος έχει γίνει παράδειγμα βιώσιμου τουρισμού και ανάπτυξης στο Αιγαίο».

Ο νέος στόχος που έχουμε θέσει σαν Δημοτική Αρχή είναι εντός του έτους να λάβουμε και το 5ο αστέρι και να γίνουμε έτσι ο πρώτος Δήμος Παγκόσμια που θα λάβει τέτοια πιστοποίηση.

ΠΗΓΗ ΟΤ

PGC administrator

Leave A Comment